Πληροφορίες

Στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Επιμήκες σε σχήμα, το νησί είναι ορεινό και απότομο με έντονες εναλλαγές τοπίου, από απόκρημνα βράχια σε μικρές ήπιες κοιλάδες. Διαθέτει επίσης εξαιρετικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το έδαφος του νησιού είναι τραχύ και άνυδρο με συνέπεια η βλάστηση να είναι περιορισμένη σε φρύγανα και μια τεράστια ποικιλία βοτάνων. 

Το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα της Αμοργού δεν περιορίζεται στο φυσικό της τοπίο. Ο γραφικός οικισμός της Χώρας, σκαρφαλωμένος στην κορυφογραμμή του νησιού, με τα λιτά κατάλευκα σπιτάκια, τα στενά ασβεστωμένα δρομάκια, τις εκκλησίες και τις ολάνθιστες βοκαμβίλιες, είναι από τους ομορφότερους των Κυκλάδων. Τα Κατάπολα, το κύριο λιμάνι του νησιού, και η παραλίακη Αιγιάλη μοιράζονται την ομορφιά της Χώρας, με τα σπίτια τους να λαμπιρίζουν πλάι στη θάλασσα κάτω από το μοναδικό φως του Αιγαίου. 

Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδονήσι με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά που κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων την επισκέπτονται. Αποτελεί, άλλωστε, ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν εναλλακτικές διακοπές με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα. Αν την επιλέξετε, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τα μονοπάτια της υπαίθρου, να επισκεφθείτε το συγκλονιστικό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, σκαρφαλωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, και φυσικά να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και την παραδοσιακή ψημένη ρακή. Μην ξεχνάτε ότι εδώ το καλοκαίρι διαρκεί έως και 8 μήνες τον χρόνο, επομένως η Αμοργός προσφέρεται τόσο για καλοκαιρινές διακοπές όσο και για μια σύντομη ανοιξιάτικη απόδραση.

Πρόσβαση

  • Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια τους Πειραιά και της Ραφήνας. Τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμα περισσότερα. Ανάλογα το πλοίο που θα επιλέξετε, αλλά και τις ενδιάμεσες στάσεις, το ταξίδι σας μπορεί να διαρκέσει από πέντε μέχρι εννέα ώρες.
  • Το νησί διαθέτει δύο λιμάνια τα Κατάπολα και την Αιγιάλη τα οποία συνδέονται και με τα γειτονικά νησιά, όπως Νάξο, Σύρο, Πάρο και Κουφονήσια, ενώ υπάρχει σύνδεση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τη Σαντορίνη.